Νέα:Μάιος – Ιούνιος 09

Κείμενο από τα νέα του τεύχος 197 του περιοδικού “Κορφές“.

ΚΑΛΟΓΡΙΑ 2/2009
O Άρης Θανόπουλος κάνει την Αίολος (μαλλον 8a). Η 2η σχοινιά ήταν τεχνητή για 18 χρόνια (ανοίχτηκε από το Γιάννη Τορέλλι) και συνδέθηκε με την 1η του ¨Σίσυφου¨ (7b/7b+) σε μια direct σχοινιά 70 μέτρων. Πολύ αεράτη.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΦΡΑΧΘΙ 2/2009
Πιθανώς η πρώτη ελλήνικη επανάληψη της Caveman 8a/8a+ ( που ανοίχτηκε άπο τον Karsten Oeltze) από τον Άρη Θανόπουλο με τη 2η προσπαθεια. Καταπληκτική διαδρομή 30m στο εσωτερικό του θόλου.

ΑΛΟΓΟΠΕΤΡΑ 3/2009
Ο Κώστας Ρούσσος καταφέρνει την πιο δύσκολη διαδρομή στην Αττική που έχει γίνει άπο Έλληνα ,την ¨Οκ bye bye και ζεστά νερά ¨ και τη βαθμολόγεί 8b+.Θυμίζουμε ότι η πιο δύσκολη βαθμολογία στην Αττική έχει δοθεί άπο τον Chris Sharma 8b+/8c για την Αlien versus predator (διαδρομή που ξεκινάει απο την ¨Αlien¨ και συνεχίζει στο extension της¨ Συνεργασίας¨.

ΜΑΥΡΟΣΟΥΒΑΛΑ 3/2009
Ο Άρης Μαυρομάτης κάνει την ¨Στραγγαλιστής extension ¨ 7c+. Η διαδρομή έχει αλλαξει γιατί έσπασε ένας σταλλακτίτης άπο το extension και έτσι έγινε πιο εύκολη άπο το άρχικο 8a+.
Επίσης η Κατερίνα Κολύρου κάνει το ¨Στραγγαλιστή¨ 7b.

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 19/3/2009
Άλλο ένα 7b/7b+ από γυναίκες. Η Βάλη Ραφτοπούλου κάνει την ¨Πάταξον μεν άκουσον δε¨.

ΧΟΥΝΗ 9/4/2009
Ο Κώστας Γραμμένος επαναλαμβάνει τον ¨Καταπέλτη¨ 7c+.

“AIGUILLE NTAMOUCHARI” 16/8/08
Η “Aiguille Ntamouchari” (VI+, 55μ) ανοίχτηκε στις 16/8/2008 από τους Α. Κωνσταντινίδη – Ν. Τζαρτζάνη, με τον δεύτερο να ασφαλίζει αφού δεν είναι αναρριχητής.
Η διαδρομή βρίσκεται στο δεξί άκρο της παραλίας Νταμούχαρη του Πηλίου (Δήμος Μουρεσίου) και κινείται πάνω μια καλοσχηματισμένη βελόνα, μόλις ένα λεπτό από την παραλία. Δεν έχει μεγάλο ανάπτυγμα, αλλά σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα. Αξίζει, αν βρίσκεται κανείς στην περιοχή, να την επαναλάβει, αφού προσφέρει γεμάτο σκαρφάλωμα για 60μ μέχρι την κορυφή. Αν και μπορεί να σκαρφαλωθεί με μια σχοινά, προτείνεται να γίνεται σε δύο σχοινιές.
Για την επανάληψη της διαδρομής χρειάζονται μια σειρά καρύδια, μεσσαία friends ή καρύδες, ιμάντες, σετάκια και ελεύθερα καραμπίνερ. Σε ορισμένα σημεία είναι εξοπλισμένη με καρφιά.
Η επιστροφή γίνεται με ραπέλ από την κορυφή, όπου υπάρχει ένα μεγάλο κορδονέτο και ένα καραμπίνερ γι αυτό το σκοπό.

ΓΚΙΩΝΑ – ΛΑΖΟΣ – Β.Δ. ΟΡΘΟΠΛΑΓΙΑ
Το “Κεντρικό Λάζου” (AD, 400μ) πρωτοσκαρφαλώθηκε στις 6/2/2009 από τους Α. Ασημακόπουλο – Α. Κωνσταντινίδη.
Η γραμμή βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της ορθοπλαγιάς, στο αριστερό άκρο του μεγάλου διαζώματος, και ξεκινά δίπλα από την διαδρομή “Σπανούδη – Κραστούδη”.
Η διαδρομή μπαίνει στο λούκι με μια σχοινιά που δίνει περάσματα M2 και ασφαλίζεται με καρύδια ή friends. Μετά συνεχίζει μέσα στο λούκι με μέση κλίση 40° – 45° μοίρες, ενώ τοπικά η κλίση είναι μεγαλύτερη. Στο τελευταίο 1/4 της διαδρομής η κλίση πέφτει στις 30° και συναντά το μονοπάτι του Καραγιάννη, λίγο πριν την κορυφογραμμή.
Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Συκιά και το μονοπάτι του Καραγιάννη (σηματοδοτημένο με κόκκινη μπογιά). Το μονοπάτι βγαίνει στο κεντρικό διάζωμα το Λάζου με χαρακτηριστική τραβέρσα προς τα αριστερά και συνεχίζει δεξιά επάνω προς την κορυφή, αλλά σε αυτό το σημείο πρέπει να βγούμε από το μονοπάτι και να τραβερσάρουμε ακόμα πιο αριστερά.
Η επιστροφή μπορεί να γίνει είτε με κατάβαση από το μονοπάτι του Καραγιάννη, ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια), είτε από το ίδιο την κορυφογραμμή και από εκεί, μέσω του διάσελου Πυραμίδας – Πλατυβούνας, κατάβαση προς Βαθιά Λάκα και Λαζόρεμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *