Αναρρίχηση στο WADI RUM της Ιορδανίας.

WADI RUM

ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Του Άρη Θεοδωρόπουλου.

Το Νοέμβρη του 95 οι Άρης Θεοδωρόπουλος, Θωμάς Μιχαηλίδης και Δημήτρης Μπακάλης επισκέφτηκαν την περιοχή του Wadi Rum, στην Έρημο της Ιορδανίας. Η περιοχή θεωρείται το κρησφύγετο του “Λόρενς της Αραβίας”. Υπήρξε στρατιωτικός ηγέτης των Αράβων στο διάστημα 1914-18 και γρήγορα μέσα από τα κατορθώματά του πέρασε στο χώρο του μύθου τόσο για τους Άραβες όσο και για τους Δυτικούς.

iordania-3

Ο οικισμός του Rum όπου βρίσκεται το κάμπινγκ και ένα πανόραμα των πύργων της περιοχής.

Οι τρεις Έλληνες αναρριχητές σκαρφάλωσαν εκεί δυο πολύ κλασικές διαδρομές:

1. “Το πιλλιέ της Σοφίας” (Pillar of Wisdom) 500 m, VI-VII

2. Merlin’s Wand 150 m VII-. Μια εκπληκτική σχισμή που αναφέρεται ως “Super Crack of Rum”. Στη συνέχεια παραθέτουμε μερικές πληροφορίες για όσους θα ήθελαν να επισκεφτούν την περιοχή.

iordania-1

Ο Θωμάς Μιχαηλίδης σκαρφαλώνοντας στο πιλλιέ της Σοφίας (Pillar of Wisdom).

Η Αναρρίχηση

Η σύγχρονη αναρρίχηση των βράχων του Wadi Rum ξεκίνησε μόλις το 1984. Μετά από πρόσκληση του υπουργείου Τουρισμού της Ιορδανίας ο Βρετανός οδηγός βουνού Tony Howard και η παρέα του έμειναν έκθαμβοι μπρος στο μεγαλείο των πύργων του Rum καταμεσής της ερήμου. Σήμερα έχουν ανοιχθεί πάνω από 350 διαδρομές από 20 έως 600 m. Το πεδίο δράσης είναι όμως ανεξάντλητο και το Rum εξελίσσεται γοργά σαν το πιο δημοφιλές αναρριχητικό πεδίο της ερήμου.

Ο βράχος είναι ορεινός αμμόλιθος και η ποιότητά του ποικίλει. Αλλού εκπληκτικά στέρεος αλλά όχι σπάνια κάπου αλλού σαθρός. Οι σχισμές που ξεπλένονται από το νερό είναι συνήθως αυτό που στην αναρριχητική διάλεκτο ονομάζουμε “μπετόν”. Οι τυφλοί τοίχοι είναι συχνά επισφαλείς.

pillar_of_wisdom_105_rs

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος σκαρφαλώνοντας στα όμορφα σχισμοδίεδρα της Pillar of Wisdom.

Ένας έμπειρος αναρριχητής εύκολα ελέγχει οπτικά από χαμηλά την ποιότητα του βράχου. Οι νεοφερμένοι όμως στην περιοχή πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Το είδος της αναρρίχησης είναι αυτό που ονομάζουμε “βουνίσια περιπέτεια”. Ελάχιστες οι μόνιμα τοποθετημένες ασφάλειες ακόμα και στα ρελέ! Δυο πλήρεις σειρές τόσο friends όσο και καρυδιών είναι αναγκαίες. Επίσης χρειάζονται αρκετοί ιμάντες και κορδονέτα για τα διαμπερή και τα σημεία ραπέλ.

blog-gav-and-rab-on-merlins-wand_edited-2

 

merlins-wand_mv

Οι διαδρομές

Τέσσερα είδη αναρριχητών διαδρομών ξεχωρίζουν στο Wadi Rum:

1. Οι διαδρομές των Βεδουίνων

Μεγάλες σε μήκος διαδρομές με περίπλοκο δρομολόγιο, διαμέσου κόψεων, φαραγγιών, καπνοδόχων και συχνά εξαίσιων παρθένων μνημείων της φύσης.

Πιθανά επιτεύχθηκαν κυνηγώντας αγριόγιδα, τα οποία γνώριζαν τα μυστικά περάσματα. Η περίπλοκη χάραξη των διαδρομών μεταδόθηκε από πατέρα σε γιο και οι Βεδουίνοι είναι ιδιαίτερα περήφανοι για τις διαδρομές τους.

Για την επανάληψη τέτοιων διαδρομών απαιτούνται ικανότητες solo αναρρίχησης τουλάχιστον 3ου βαθμού και αρκετή διάθεση περιπέτειας. Οι μέγιστες δυσκολίες φτάνουν τον 5ο βαθμό και συνήθως η κατάβαση είναι από την ίδια διαδρομή.

2. Οι Γάλλο-βρετανικές διαδρομές (Haward-Colonna). Το πρώτο κύμα της ευρωπαϊκής εξερεύνησης. Ελκυστικές, δημοφιλείς γραμμές, στέρεος βράχος, δυνατότητα τοποθέτησης ασφαλειών. Οι πιο κλασικές διαδρομές του Rum με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαρακτήρα. Οι καταβάσεις συνήθως είναι ασφαλείς.

3. Οι διαδρομές των αδελφών Remy.

Μια δυναμική επιδρομή των “βραχοσκαρφαλωτών”. Στην πρώτη επίσκεψή τους οι Remy μέσα σε 20 μέρες άνοιξαν 20 νέες διαδρομές 100-400 μέτρων.

Η επιλογή του δρομολογίου έχει γίνει μερικές φορές βιαστικά ακολουθώντας σαθρά κομμάτια. Κάθετοι έως αρνητικοί τοίχοι χωρίς εμφανή χαρακτηριστικά σημεία, βαθιές σχισμές-καπνοδόχοι, δυναμική-αθλητική αναρρίχηση! Πάντα όμως σχεδόν χωρίς καθόλου μόνιμες ασφάλειες.

Εξαιρέσεις κάποιες διαδρομές με χαρακτήρα όπως η εκπληκτική “Neige Dans le desert” (χιόνι μες στην έρημο) και η “Merci Allah”. Τα ραπέλ επισφαλή, χρειάζονται μεγάλη προσοχή!

4. Οι διαδρομές των Αυστριακών (Haupolter-Precht)

Μια επίθεση της αθλητικής μα “περιπετειώδους” αναρρίχησης με έμμονη όχι-βύσματα (γκολό) ηθική. Φανταστικές γραμμές σε ανοικτούς τοίχους με συχνά μεγάλη δυσκολία στην τοποθέτηση ασφαλειών. Οι πιο σοβαρές διαδρομές του Wadi Rum. Πολλές από αυτές δεν έχουν ακόμα επανάληψη. Τα ραπέλ ή οι “ακροβατικές” καταβάσεις προξενούν τρόμο!

iordania-2

Ο Θωμάς Μιχαηλίδης σκαρφαλώνοντας στο πιλλιέ της Σοφίας (Pillar of Wisdom).

wisdom-pillar1

Βιβλιογραφία:

Τ.Ε. Λώρενς: ΕΠΤΑ ΣΤΥΛΟΙ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ, ΕΣΤΙΑ, 1991, Tony Howard: Treks & CLIMBS in Wadi Rum JORDAN. CICERONE.PRESS Damien Simonis-Hugh Finlay: travel survival kit JORDAN & SYRIA. Lonely Planet Jane Taylot: High above Jordan.

Ταινίες

Lawrence of Arabia

Indiana Jones & the last Crusade

Περιοδικά

High No 154 sept 1995

Vertical No 60 Juillet 1993

pillar-of-wisdom_asfalisi-stin-korfi_87_rs

Ασφαλίζοντας στην κορφή του Pillar of Wisdom.

pillar-wisdom111

Καιρός – εποχές

Η καλύτερη εποχή στην Ιορδανία είναι η άνοιξη. Ειδικά τον Απρίλη και νωρίς το Μάη η θερμοκρασία είναι ιδανική για αναρρίχηση (20-30) και η λιγοστή βλάστηση της ερήμου έχει τα κέφια της. Το φθινόπωρο οι θερμοκρασίες είναι παρόμοιες, υπάρχει όμως κάποιος ενδοιασμός λόγω της μικρής διάρκειας της ημέρας.

Το καλοκαίρι θεωρείται απαγορευμένη εποχή λόγω της υψηλής ζέστης. Καλό είναι να αποφεύγεται και η περίοδος των Χριστουγέννων. Το Rest House κατακλύζεται από τουρίστες και μοιάζει “τρελοκομείο”.

pillar_of_wisdom_106_rs

Στην κορφή του Pillar of Wisdom, με τη σκέψη στο επερχόμενο κρύο bivouac!

merlin-wand-2

Διαμονή

Ξενοδοχεία δεν έχουν κτιστεί ακόμα στην περιοχή του Rum Υπάρχει μόνο το κρατικό Rest House που είναι χώρος υποδοχής, κατασκήνωσης, εστιατόριο και μπαρ. Με την οπτική του αναρριχητή η διαβίωση και οι ευκολίες που παρέχονται είναι ικανοποιητικές.

Υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης τζιπ με οδηγό για μετακινήσεις στην έρημο με κόστος 40 ΙΔ ανά ημέρα.

Ο οικισμός του Rum γειτονεύει με το Rest House και αναπτύσσεται ταχύτατα. Απαρτίζεται από χαμηλά σπιτάκια-δωμάτια, που συχνά πάτωμά τους είναι σκέτη άμμος της ερήμου. Γύρω μερικές σκόρπιες τέντες Βεδουίνων συμπληρώνουν το σκηνικό. Στα δύο-τρία μαγαζάκια του χωριού μπορεί κανείς να αγοράσει σε χαμηλές τιμές εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα.

 

Το ταξίδι

Τώρα που άνοιξαν τα σύνορα Ιορδανίας-Ισραήλ, ο πιο γρήγορος και βολικός τρόπος προσέγγισης του Wadi Rum είναι μέσω Ισραήλ. Με αεροπλάνο φτάνετε στο Εϊλάτ μια σύγχρονη πόλη στην Ερυθρά θάλασσα που μόνο στα σύνορα τη χωρίζουν από την Άκαμπα της Ιορδανίας.

Με ταξί μεταφέρεται κανείς στην Άκαμπα απ’ όπου υπάρχει καθημερινή συγκοινωνία για Wadi Rum (1 ΙΔ!). Προσοχή, τα σύνορα Παρασκευή και Σάββατο είναι κλειστά! Στην Άκαμπα υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης τετρακίνητου οχήματος (κόστος 25-50 ΙΔ ανά ημέρα).

Η πρόσβαση στην Ιορδανία είναι εφικτή και μέσω του αεροδρομίου του Αμάν. Η προσέγγιση όμως από το Αμάν του Wadi Rum είναι περίπλοκη υπόθεση και στοιχίζει σε χρήματα και χρόνο.

pillar_of_wisdom_bivy_100_1_rs

Το Bivouac στην κορφή του Πύργου της διαδρομής Pillar Of Wisdom θα μας μείνει αξέχαστο!

Νόμισμα – Κόστος διαβίωσης

Το νόμισμα της Ιορδανίας είναι το δηνάριο. (Διαιρείται σε 1000 fils). Ένα Ιορδανικό δηνάριο (ΙΔ) αντιστοιχεί σε 350 περίπου δραχμές. Το κόστος διαβίωσης είναι αρκετά χαμηλότερο από την Ελλάδα, όμως η Ιορδανία είναι ακριβή χώρα σε σύγκριση με τις γειτονικής της Αίγυπτο και Συρία.

Στα φτηνότερα ξενοδοχεία η διανυκτέρευση στοιχίζει 2-3 ΙΔ όμως η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι ελεεινή ακόμα και για αναρριχητές. (Μεταχειρισμένα – βρώμικα σεντόνια κτλ.) Οι διαφορές στις τιμές ποικίλουν εκπληκτικά πολλές φορές ανεξάρτητα από την ποιότητα του Ξενοδοχείου. Στο κάμπινγκ του Rum η διανυκτέρευση στοιχίζει 2 ΙΔ ανά άτομο και οι τιμές στο εστιατόριο είναι σχετικά υψηλές (Πλήρες γεύμα 2-3000 δρχ.) Το κόστος διαβίωσης στο Rum αυξάνεται εντυπωσιακά από χρονιά σε χρονιά!

merlin-wand

wadi_rum_103_rs

Η ΠΕΤΡΑ

Μια εξαίσια εμπειρία είναι η επίσκεψη στην αρχαία πολιτεία της Πέτρας, σε απόσταση 100 km από το Rum. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα τουριστικοποιημένη σε σχέση με το Wadi Rum. Όμως η περιδιάβαση στη μυστική πρωτεύουσα των Ναβαταίων που άκμασε 2000 χρόνια πριν θεωρείται επιβεβλημένη. Οι Ελληνιστικές και Ρωμαϊκές επιρροές είναι παντού ορατές και η ξαφνική θέα του ναού Khazneh ή Tresury (θησαυροφυλάκιο) (καθώς αποκαλύπτεται ξαφνικά διασχίζοντας ένα βαθύ φαράγγι), εντυπώνεται βαθιά μέσα μας.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Η πρώτη επίσκεψη Ελλήνων αναρριχητών στο Wadi Rum έγινε το Μάη του 95 από τους Λουκά Γιανακούλη, Σταύρο Λαζαρίδη και Μαρία Μπόμπολα. Σκαρφάλωσαν τη διαδρομή Rebelote (220 m V+, VI) των αδελφών Remy στο Jobel Khazali. Μας περιέγραψαν με μεγάλο ενθουσιασμό το Wadi Rum. Η περιγραφή τους ήταν από τις κύριες αφορμές και του δικούς μας ταξιδιού.

wadi_rum_102_rs

wadi_rum_99_rs

wadi_rum_101_rs

wadi_rum_88_rs

wadi_rum_98_rs

wadi_rum_97_rs

wadi_rum_96_rs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *