Γνωρίστε το Μoonboard

Του Νίκου Σαρικαβάζη.

Τι είναι το Moonboard:

Το moonboard είναι ένα ένας ξύλινος τεχνητός τοίχος αναρρίχησης πλάτους 2.44μ και ύψους 3.15, κλίσεως 40 μοιρών.

Πάνω στον τοίχο αυτό είναι τοποθετημένα συγκεκριμένα πιασίματα (τσιμπητά, φάπες, τακάκια, τρυπάκια) κατασκευασμένα απο τον ίδιο τον Ben Moon ειδικά γι αυτόν τον τοίχο.

Ο συγκεκριμένος τύπος προπόνησης σε έναν τέτοιο τοίχο είναι απο τους πιο αποδοτικούς για αναρριχητική ενδυνάμωση. Επειδή κάθε πρόβλημα διαθέτει μέχρι 6-8 κινήσεις, έχουμε να κάνουμε με ένα εργαλείο που προπονεί έκρηκτικότητα και δύναμη.

Το σκεπτικό πίσω απο το moonboard είναι απλό. Κάθε αναρριχητής μπορεί να κατασκευάσει εύκολα ένα ίδιο ανα τον κόσμο, το οποίο θα έχει τίς ίδιες διαστάσεις, την ίδια κλίση και τα ίδια πιασίματα τοποθετημένα στη ίδια θέση και προσανατολισμό που καθορίζει ο κατασκευαστής (Ben Moon).

Κατα αυτόν τον τρόπο όλοι μπορεί να δοκιμάζουν τα ίδια προβλήματα ανεξάρτητα το πού βρίσκονται. Τα προβλήματα είναι ανεβασμένα σε μία εφαρμογη που βρίσκεται στο κινητό τηλέφωνο και ονομάζεται moonboardapp.

Στη συγκεκριμένη εφαρμογή ο κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει προβλήματα απο 6Α+ – 8B+, να καταχωρήσει εκείνα που εκτέλεσε επιτυχώς η ακόμη και να δημιουργήσει τα δικά του. Η συγκεκριμένη εφαρμογή διαθέτει μάλιστα και κατάταξη για το ποιός έχει σκαρφαλώσει τα πιο πολλά και πιο δύσκολα ανα τον κόσμο.

Η Ιστορία πίσω απο το Moonboard:

To 1980 στο Sheffield της Αγγλίας , o Ben Moon, ο Jerry Moffat και ο Malcolm Smith έφτιαξαν έναν σπιτικό ξύλινο τοίχο αναρρίχησης με μεγάλη κλήση και πολύ μικρά πιασίματα ωστέ να μπορούν να προπονούνται για να εκπληρώσουν τους αναρριχητικούς τους στόχους.

Κάθε ένας πρότεινε ένα συνδυασμό πιασιμάτων που επρόκειτο να ακολουθήσει και οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να επαναλάβουν τον ίδιο συνδυασμό. Οι δυσκολότεροι συνδυασμοί βαθμολογούνταν. Ήταν μέτρο ικανότητας και δύναμης να μπορέσει κάποιος να επαναλάβει ένα απο τα προβλήματα που είχαν καθιερωθεί.

Απο το 2000 και μετά αυτός ο τύπος προπόνησης είχε γίνει γνώστός σε πολλούς αναρριχητικούς κύκλους και μάλιστα απέδιδε ισάξια όσο το γνωστό σε όλους campus board.

Σήμερα, ο Ben Moon διατηρεί αναρριχητικό γυμναστήριο για αναρριχητές σχετικά υψηλου επιπέδου, το οποίο διαθέτει το αυθεντικό moonboard το οποίο είναι τοίχος κλήσης 50 μοιρών, το κανονικό moonboard των 40 μοιρών και ένα moonboard των 20 μοιρών. Το συγκεκριμένο γυμναστήριο λειτουργεί ως λέσχη και ο κάθε αναρριχητης έχει το δικό του κλειδί.

To Moonboard λοιπόν, εκτός απο ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προπόνησης είναι πλέον και ένα νέο μέσο κοινωνικοποίησης της αναρριχητικής κοινότητας. Αναρριχητές απο όλο τον κόσμο συναντιώνται σε αυτή την ψηφιακή πλατφόρμα και επιδεικνύουν τις ικανότητες τους οδηγώντας το άθλημα ένα βήμα παραπέρα.

Η προπόνηση γίνεται με αυτόν τον τρόπο πιο ευχάρηστη και αποδοτική αλλα συγχρόνως δεν παυει να είναι και απαιτητική.

Γι αυτό όπως λέει και ο Ben Moon, Train Hard Climb Harder!!

Ο Νίκος Σαρικαβάζης εξασκείται στο moonboard. 

Σημείωση admin: Aξίζει να σημειωθεί ότι στη σχετική βαθμολογική κατάταξη ο Νίκος βρίσκεται στις πρώτες θώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.