Κυπαρίσσι Λακωνίας: Δύο νέα πεδία εγκαινιάζονται στο φεστιβάλ στις 10-12 Μαΐου!

Του Άρη Θεοδωρόπουλου

Δυο νέα, πανέμορφα αναρριχητικά πεδία δημιουργήθηκαν αυτές τις ημέρες στο Κυπαρίσσι και θα εγκαινιαστούν επίσημα το Σαββατοκύριακο του 2ου Φεστιβάλ 10-12 Μαΐου. Αν ακόμα δεν έχετε οργανώσει την επίσκεψή σας στον παραμυθένιο αυτό αναρριχητικό προορισμό, μη χάνετε χρόνο!

Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί το αγαπημένο μας άθλημα, να γνωρίσετε από κοντά τους καταπληκτικούς αναρριχητές Charlotte Durif και Yann Ghesquiers, και να ανακαλύψετε τα νέα πεδία και τις ολοκαίνουργιες διαδρομές.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ:

Film: Αν χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια για να ονειρευτείτε το ταξίδι σας στο Κυπαρίσσι, δείτε το Destination Kyparissi, μια δημιουργία του Ανδρέα Μάρκου με τη συμβολή του climbgreece.com και των τοπικών φορέων:

1. Το Κρησφύγετο (The Hideout), νέο υπο-πεδίο στα Κάψαλα

Το Κρησφύγετο είναι ένας υπέροχος, ελαφρώς αρνητικός κόκκινος τοίχος γεμάτος αναρίθμητα κολονέτα σε ένα κρυφό, στενό μπαλκόνι επάνω από το Μυρτώο.

Αναρρίχηση: Ένα από τα καλύτερα πεδία του Κυπαρισσιού (και όχι μόνο) με εκπληκτικές διαδρομές σε κολονέτα σε έναν κόκκινο τοίχο με ελαφριά άρνηση. Είναι απίστευτο αλλά υπάρχουν διαδρομές 30 μέτρων με σχεδόν όλα τα πιασίματα σε κολονέτα και σταλακτίτες και δυσκολία μόνο 6a!

Αν και έντονα εκτεθειμένο και τρομακτικό πεδίο, πραγματικά αξίζει με το παραπάνω την τεράστια προσπάθεια που χρειάστηκε για τη διάνοιξή του.

Το πεδίο δημιουργήθηκε τον Απρίλιο και Μάιο του 2019 από τους Δημήτρη Τιτόπουλο, Δήμητρα Κλαουδάτου, Γιώργο Κοπαλίδη, και Άρη Θεοδωρόπουλο.

Συνθήκες: Δροσερές, αφού το πεδίο μπαίνει στη σκιά από το μεσημέρι και μετά. Καλύτερες εποχές φθινόπωρο, άνοιξη αλλά και καλοκαίρι. Όταν πνέει αεράκι το πεδίο στη σκιά γίνεται ιδιαιτέρως δροσερό.

Σκιά: μετά τη 13.00. Προσανατολισμός: ΒΑ

Πρόσβαση: Από το Κυπαρίσσι ακολουθήστε τον καινούριο δρόμο προς παραλία Φωκιανό και Λεωνίδιο. Στα 13 χλμ περίπου, λίγο πριν το τεράστιο, σαν αεροπλανοφόρο πάρκινγκ του πεδίου Κάψαλα παρκάρετε δεξιά (50 μ πριν) δίπλα σε πινακίδα κυκλοφορίας και μικρό κούκο με πέτρες.

Κατεβαίνετε το απότομο μονοπάτι μέχρι που συναντάτε σχοινιά και εγκατεστημένη μικρή Via Ferrata. Στο πρώτο κομμάτι της, συμπληρωματικά με τα σκαλοπάτια, υπάρχει και φιξαρισμένο σχοινί για όσους προτιμούν να κάνουν ραπέλ.

Από το πάρκινγκ: 15-20 λεπτά.

* Σημ: Η πρόσβαση είναι πολύ εκτεθειμένη επάνω από τη θάλασσα και συνιστάται μόνο για έμπειρους αναρριχητές. Η πρόσβαση και το πεδίο είναι ακατάλληλα για οικογένειες, παιδιά, και νέους αναρριχητές. Το κράνος είναι υποχρεωτικό ακόμα και στην πρόσβαση.

Διαδρομές:

2. Μπαλογκέρι, ένα ονειρεμένο αναρριχητικό πεδίο επάνω από μια από τις ομορφότερες παραλίες στην Πελοπόννησο

Το πεδίο Μπαλογκέρι ξεπηδά μέσα από το καλύτερο όνειρο “αναρρίχηση-και-μπάνιο” που είδατε ποτέ. Το ομώνυμο φαράγγι, που περιτριγυρίζεται από προκλητικά βράχια και ορθοπλαγιές, καταλήγει σε μια μοναδικής ομορφιάς παραλία με λευκό βότσαλο και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

Αναρρίχηση: Πολύ καλή ποιότητα σε γκρίζες πλάκες και κάθετους ή ελαφρά αρνητικούς τοίχους στις πρώτες σχοινιές (γύρω στις 20 διαδρομές), οι οποίες κυμαίνονται κυρίως στο 5c-6c. Υπάρχουν και 5-6 εκπληκτικά extension σε κόκκινο βράχο με κολονέτα, μεγάλα πιασίματα και αρνητική κλίση, σε δυσκολίες από 7a-8b.

Η διάνοιξη συνεχίζεται αυτές τις ημέρες και σύντομα θα ενημερώσουμε για τα ονόματα τις διαδρομές και τις αναλυτικές βαθμολογίες.

Το πεδίο δημιουργήθηκε τον Απρίλιο και Μάιο του 2019 από τους Charlotte Durif, Δημήτρη Τιτόπουλο, Δήμητρα Κλαουδάτου, Γιώργο Κοπαλίδη, και Άρη Θεοδωρόπουλο.

Συνθήκες: Καλύτερες εποχές φθινόπωρο, άνοιξη, αλλά και καλοκαίρι.

Σκιά: Το πεδίο έχει σχεδόν όλη την ημέρα σκιά. Οι αριστερές διαδρομές αρχίζουν να δέχονται ήλιο το απόγευμα (15.00-17.00), αλλά οι δεξιές παραμένουν στη σκιά.

Προσανατολισμός: ΒΔ

Πρόσβαση: Το Μπαλογκέρι απέχει 30 χλμ από το Κυπαρίσσι. Κατευθύνεστε προς το χωριό Χάρακα και στη συνέχεια προς τα χωριά Λαμπόκαμπο και Ρειχιά**. Στη Ρειχιά στρίβετε αριστερά ακολουθώντας την πινακίδα προς Βλυχάδα και Μπαλογκέρι. Περίπου 5 χλμ μετά το χωριό στρίβετε δεξιά σε δρόμο που γίνεται χωματόδρομος καλής σχετικά βατότητας. Παρκάρετε σε μια μεγάλη στροφή με μικρή διακλάδωση αριστερά.

Google maps: https://goo.gl/maps/RsAcxM7gJKGgCwTJ6

(O δρόμος συνεχίζει για 200μ με πολύ κακή βατότητα.)

Από το πάρκινγκ διακρίνονται η παραλία και το πεδίο. Περπατάτε για 150 μ στον χωματόδρομο και στρίβετε αριστερά στην κόκκινη πινακίδα. Το μονοπάτι κατεβαίνει σε 5 λεπτά στην παραλία, η οποία ονομάζεται στο Google maps ονομάζεται “Ντάμος.” Διασχίζετε την υπέροχη παραλία και ανεβαίνετε απέναντι στο μονοπάτι με λίγα μπλε σήματα ως το πεδίο.

Από το πάρκινγκ: 15-20 λεπτά.

* Σημ: Όπως πάντα στα νέα πεδία, το κράνος είναι υποχρεωτικό.

** Ρειχιά: Το πολύ ζωντανό χωριό απ’ όπου ξεκινά το φαράγγι Μπαλογκέρι. Διαθέτει καφενεία, ταβέρνα και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Με δυο εξαιρετικά αναρριχητικά πεδία στην περιοχή του (Βλυχάδα & Μπαλογκέρι), συνιστούμε να κάνετε μια στάση για καφέ ή φαγητό, να θαυμάσετε τα όμορφα πέτρινα σπίτια του, ή, γιατί όχι, να μείνετε σε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Διαδρομές:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.