Κάλυμνος – Little Eden

Ένα ακόμα νέο πεδίο, βγαλμένο μέσα από τα πιο όμορφα αναρριχητικά μας όνειρα, ανοίχτηκε στην Κάλυμνο, πάνω από μια δυσπρόσιτη, ερημική παραλία στα βόρεια του φιόρδ Βαθύ. Είναι η πρώτη μικρή παραλία όπως βγαίνουμε αριστερά από το φιόρδ και οι ψαράδες της περιοχής την ονομάζουν Καμπί.

Το Little Eden (Μικρή Εδέμ), αποτελεί μια ιδανική πρόταση για τις ζεστές ημέρες του χρόνου, συνδυάζοντας μπάνιο και αναρρίχηση με δυνατότητες για όμορφες φωτογραφίες.

Αναρρίχηση: Πενήντα μέτρα πάνω από την παραλία, υψώνεται μια ζώνη πορτοκαλί, λευκού και γκρίζου ασβεστόλιθου, πολύ καλής ποιότητας και ύψους μέχρι 20-25 μέτρα. Το ανάγλυφο είναι έντονο με πολλές τσέπες, αρκετές φυσικές κάθετες σχισμές και με σχετικά κοφτερά πιασίματα.  Μοιάζει κάπως με το πεδίο «The Beach» και είναι αρκετά κοφτερός όταν δεν έχει αρνητική κλίση.

Οι πιο δύσκολες διαδρομές, είναι πιο κοντές και έχουν σκληρά περάσματα boulder.

Οι διαδρομές χρειάζονται ακόμα λίγες επαναλήψεις για να βελτιωθούν ώστε τα μικρά αγκαθάκια του  βράχου να μη θρυμματίζονται και να μην είναι τόσο κοφτερός.

Έχουν ανοιχτεί έως τώρα 25 διαδρομές, δυσκολίας κυρίως 6a-7b. Υπάρχει δυνατότητα για διάνοιξη αρκετών ακόμα διαδρομών, ιδίως πιο εύκολων, μέχρι 6a, αλλά χρειάζονται αρκετό καθάρισμα από βλάστηση ή και κάποια σαθρά βράχια.

Θεωρούμε το Little Eden πολύ σημαντική προσθήκη για την αναρρίχηση της Καλύμνου και το πεδίο θα γίνει σύντομα πολύ δημοφιλές. Είναι μάλιστα ιδιαιτέρως θετικό πως θα αναδειχτεί και θα ενισχυθεί η οικονομία μιας πολύ ιδιαίτερης, πολύ όμορφης περιοχής της Καλύμνου, η οποία ως τώρα δεν είχε μεγάλη επισκεψιμότητα από τους αναρριχητές.

Η εξαιρετική, διάσημη Αμερικανίδα αναρριχήτρια Sasha Digiulian δίνοντάς τα όλα για την πρώτη ελεύθερη ανάβαση της “Fail to Send,” ένα πολύ έντονο, σκληρό και κοντό boulder, 8b. Φωτο: Kieran Duncan.

Οι διαδρομές ανοίχτηκαν από τον Hannes Webhofer το καλοκαίρι του 2019 με τη βοήθεια του Καλύμνιου αναρριχητή Πανορμίτη Πλάτση, του Niels Abegglen. και τη συνεισφορά στις μεταφορές της Kalymnos Kayak Centre (KKC). Οι διαδρομές #23 και #24 ανοίχτηκαν από τους Luca Salsotto και Jürgen Rohrmann.

Τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για την ασφάλιση των διαδρομών (βύσματα, πλακέτες + ρελέ με ανοιγόμενο καραμπίνερ) χορήγησε το Climb Kalymnos (Άρης Θεοδωρόπουλος, Katie Ρούσσου).

Συνθήκες: Ιδανικό για αναρρίχηση στη δροσιά το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία είναι ψηλά και η ζέστη ενοχλητική σε άλλα σημεία του νησιού. Αποφύγετε τις ημέρες με έντονο άνεμο, ιδίως νότιο ή και ανατολικό. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας αρκετό νερό και σνακς.

Σκιά: Το πεδίο βρίσκεται στη σκιά μετά τις 11.30. BA προσανατολισμός.

Πρόσβαση: Η προσέγγιση του Little Eden είναι πολύ εύκολη με σκάφος από το Βαθύ. Πηγαίνετε στο μικρό λιμάνι (Ρίνα) του οικισμού και ζητήστε από τους ψαράδες ή τις ταβέρνες να σας μεταφέρει κάποιος με ένα μικρό αντίτιμο (κανονίζοντας και το ραντεβού για την επιστροφή). Εναλλακτικά, αν δεν φυσάει πολύ και η θάλασσα έξω από το Βαθύ είναι ήρεμη, μπορείτε να νοικιάσετε kayak από το κατάστημα της KKC σχεδόν στο τέρμα δεξιά του λιμανιού.  Από τους ίδιους μπορείτε να νοικιάσετε μικρό ταχύπλοο σκάφος. Ο χρόνος που θα χρειαστείτε με τη βάρκα είναι 5-10 λεπτά, ενώ αν κωπηλατήσετε με το καγιάκ περίπου 15-20 λεπτά. Όταν φτάσετε στην παραλία, θα κατευθυνθείτε πίσω από τα δένδρα, στο αριστερά τμήμα της, όπου ξεκινά το μικρό ανηφορικό μονοπάτι ως τα βράχια. Περπάτημα: 3 λεπτά.

Πρόσβαση με τα πόδια: Υπάρχει η δυνατότητα για πρόσβαση από το Βαθύ με τα πόδια σε 45-50 λεπτά, αλλά σε δύσκολο πεδίο με κοφτερά βράχια και αρκετούς φράχτες. Δεν συνιστάται.

Διαδρομές:

Η Τάνια Ματσούκα ξεκινώντας τη διαδρομή “Cloud 9” 7a+, με την Πεπίτα να παρακολουθεί παροτρύνοντας στα γαβγιστικά!
Φωτο: Άρης Θεοδωρόπουλος
Πρόσβαση με τη βάρκα:  Ξεκούραστη και αναζωογονητική διασχίζοντας το γαλάζιο του Αιγαίου. Φωτο: Kieran Duncan.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *